Villa Europa - Warme Winkel - Groene Engel Skip to main content
Villa Europa - Warme Winkel

Villa Europa – Warme Winkel

Theater

Op 22 februari 1942 pleegt Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Kort voor zijn dood beschreef hij in De wereld van gisteren het oude Europa, waarmee hij zich als jood, schrijver en humanist sterk verbonden voelde. Dit werk vormt de basis van Villa Europa.

Op 22 februari 1942 pleegt Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. De meest gelezen, meest vertaalde en één van de meest productieve schrijvers van zijn tijd heeft kort voor zijn dood zijn herinneringen opgetekend aan een wereld die op het punt stond te verdwijnen. Het postuum verschenen autobiografische De wereld van gisteren – herinneringen van een Europeaan geeft een indrukwekkend beeld van het oude Europa waarmee Zweig zich als (geassimileerde) jood, geëngageerd schrijver en humanist sterk verbonden voelde. Zijn laatste werk vormt de basis van de voorstelling Villa Europa.

De roep om de Europese defensie te versterken wordt luider en luider maar wat verdedigt Europa eigenlijk als het zichzelf verdedigt? Onverdraagzaamheid neemt toe op ons Europees continent, extreemrechts wint in veel landen terrein en tegenstanders zoeken machteloos naar manieren om het tij te keren. In elke strijd heb je helden en verhalen nodig. Als antwoord op de gure populistische winden en de dreigende oorlogsgeluiden brengt De Warme Winkel de bejubelde voorstelling Villa Europa na 16 jaar terug op de planken.

In de zowel hilarische als diep trieste voorstelling verhouden twee nerds zich tot Stefan Zweig, zoals hij zich tot de culturele en humanistische erfenis van Europa verhield. Stefan Zweig was een meesterverteller en een bijzonder scherpzinnig waarnemer en ontleder van de menselijke natuur. Met een ongelofelijk gevoel voor structuur en timing sleept hij zelfs de ergste analyticus mee in de avonturen, gedachten en motieven van zijn personages.

Voor zijn rol in Villa Europa werd Vincent Rietveld genomineerd voor de Vergulde Gysbreght.

Parool – “Het is die dubbelzinnigheid, die Villa Europa tot zo’n gave voorstelling maakt."
“Gaaf stuk over Zweig.”

Trouw – “Geestig en fris rondtollen door de gekweldheid van Stefan Zweig.”

De Groene Amsterdammer – “Ik hield mijn adem in genoot.” (Loek Zonneveld)

Volkskrant – "Originele enscenering van de brute clash tussen Zweigs verfijnde kunst en de typische tegendraadse stijl van de groep."

Credits
concept Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld
spel Laura De Geest, Vincent Rietveld
eindregie Mara van Vlijmen, Jos Thie (2009)
muziek Remco de Jong, Florentijn Boddendijk
lichtontwerp Prem Scholte Albers
remake decor Juul Dekker
marketing en communicatie Lisa Groot
foto Sofie Knijff

Locatie
Cultuurpodium Groene Engel
Datum
donderdag 20 november
Aanvang
20:30
Entree
€ 20,00incl. servicekosten

Blijf altijd op de hoogte van ons programma