Geschiedenis - Groene Engel Skip to main content

Geschiedenis

Hoofdkantoor margarinefabriek

Groene Engel is gevestigd in een pand dat al meer dan honderd jaar oud is. Het is gebouwd in 1912. Opdrachtgever was Anton Jurgens. Hij had een hoofdkantoor nodig voor zijn margarinefabriek Solo. In die tijd was het hele gebied rondom het pand bebouwd met fabriekshallen van Jurgens. Het hoofdkantoor werd ontworpen door architect Charles Estourgie in de zogeheten art deco stijl.

Foto: 1918, collectie Stadsarchief Oss

Het bedrijf van Jurgens is de eerste in de wereld die margarine produceert op fabrieksniveau. Het tegelplateau dat nu nog te zien is in de hal herinnert aan de tijd dat Jurgens zaken deed in Europa, Azië en Afrika.

Het pand wordt door Jurgens in 1929 verlaten. Jurgens gaat samen met concurrent Van den Bergh onder de naam Unilever werken en dat bedrijf vestigt zich in Rotterdam.

 

Nieuwe bewoners

Philips opent dan in het pand een kantoor en later betrekt ook het waterschap een deel van het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw gebruikt door de Duitsers als stationering van hun soldaten en voor de distributie van bonnen.

In 1979 verlaat ook Philips het gebouw. Daarna worden er o.a. een speel-o-theek, het Internationaal Vrouwencentrum, de Volksuniversiteit en de Vrije Academie in ondergebracht. In 1999 wordt de Groene Engel in gebruik genomen als cultuurpodium.

Foto: Daan Scholte – 1957, collectie Stadsarchief Oss

Foto: Collectie Stadsarchief Oss

Blijf altijd op de hoogte van ons programma