Terug naar info

Over Groene Engel

In Oss is de Groene Engel als podium voor concerten, films en theater niet meer weg te denken. Het monumentale pand in het centrum is filmhuis, vlakke vloer theater, concertzaal én horecagelegenheid in één.

Naast de reguliere programmering initieert en organiseert Groene Engel ook buiten het pand culturele activiteiten zoals de festivals Come Out and Play, Buiten Spelen en de BuitenBios. Daarnaast zet Groene Engel zich samen met het Popkollektief in voor een levendige muzikantenscene in Oss en omgeving. Cultuurpodium Groene Engel is een zelfstandige stichting. Cultuurpodium de Groene Engel ontvangt een structurele subsidie van de gemeente Oss. Daarnaast is het FPK (Fonds voor Podiumkunsten) een vaste subsidiepartner.

Monumentaal pand Groene Engel

Groene Engel is gevestigd in een pand dat dateert uit 1912. Het is gebouwd in de zogeheten Art-Deco stijl en werd in gebruik genomen door Anton Jurgens als hoofdkantoor voor zijn margarinefabriek Solo. Het bedrijf van Jurgens is de eerste in de wereld die margarine produceert op fabrieksniveau. Het tegelplateau dat nu nog te zien is in de hal herinnert aan de tijd dat Jurgens zaken deed in Europa, Azië en Afrika.

In die beginperiode wordt het pand in de volksmond al 'de Groene Engel' genoemd. Er doen veel verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van deze bijnaam. De meest gebruikte is dat mevrouw Jurgens een botanische tuin onderhield die de Groene Engel werd genoemd.

Het pand wordt door Jurgens in 1929 verlaten. Jurgens is samen met concurrent Van den Bergh onder de naam Unilever gaan werken en dat bedrijf vestigt zich in Rotterdam. Philips opent dan in het pand een kantoor en later betrekt ook het waterschap een deel van het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw gebruikt door de Duitsers als stationering van hun soldaten en voor de distributie van bonnen. In 1979 verlaat ook Philips het gebouw. Daarna worden er o.a. een speel-o-theek, het Internationaal Vrouwencentrum, de Volksuniversiteit en de Vrije Academie in ondergebracht. In 1999 wordt de Groene Engel in gebruik genomen als cultuurpodium.

Kantoor Jurgens 1918, collectie Stadsarchief Oss
Kantoor Jurgens 1918, collectie Stadsarchief Oss
Oktober 1944, bevrijding Oss. Mensen luisteren bij het pand naar de berichtgeving van Radio Oranje en BBC. Foto Leo van den Bergh, collectie Stadsarchief Oss
Oktober 1944, bevrijding Oss. Mensen luisteren bij het pand naar de berichtgeving van Radio Oranje en BBC. Foto Leo van den Bergh, collectie Stadsarchief Oss