Backstage met: actrice Eline van Gils - Groene Engel Skip to main content

In onze rubriek ‘Backstage met’ nemen we een kijkje achter de schermen bij inspirerende artiesten en makers. Deze keer spreken we met actrice Eline van Gils, bekend van haar rollen als Lily in de serie ANNE+ en Christa Cabral in de miniserie Thuisfront. Ze studeerde in 2014 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Op donderdag 16 januari zie je Eline in de theatervoorstelling ‘Who’s afraid of Oscar Wilde’ bij Groene Engel.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Eline van Gils, acteur in theater en film, en mede artistiek leider van theatergezelschap Compagnie Red Yellow & Blue.

Kun je iets vertellen over de voorstelling Who’s afraid of Oscar Wilde?

Who’s afraid of Oscar Wilde is een zwarte relatiekomedie over queer personen met een kinderwens. Het verhaal draait om twee koppels: Bram en Manu, en Vera en Sinem. Op een avond verrassen Bram en Vera (broer en zus) hun partners met een onverwachte oplossing voor de onvervulde kinderwens van Sinem en Vera. Wat begint als een verrassend voorstel, mondt uit in een avond vol onverwachte wendingen waarin alle relatieperikelen pijnlijk aan de oppervlakte komen.

Wat betekent acteren voor jou op een persoonlijk niveau?

Acteren is voor mij een manier om verhalen te vertellen en me in anderen te verplaatsen. Het biedt verwondering, troost en herkenning, niet alleen voor het publiek maar ook voor mijzelf. Het verrijkt mijn wereld en maakt die fantasierijker.

Hoe zie jij je ontwikkeling als acteur? Waren er keerpunten in je carrière?

Voor mij geldt: hoe meer ik mezelf ben in mijn persoonlijke leven, hoe meer ik me als acteur ontwikkel. Een keerpunt was mijn rol in ANNE+. Het was de eerste keer dat ik als queer persoon een queer personage speelde, omringd door een cast en crew van gelijkgestemden. Dat voelde als een thuiskomst. Een vergelijkbare ervaring heb ik nu met Who’s afraid of Oscar Wilde – het voelt alsof ik nog meer geland ben als acteur.

Welke boodschap hoop je met je werk over te brengen?

Ik hoop dat mensen zich herkennen in de verhalen die we vertellen en zich daardoor gezien en gesteund voelen. Daarnaast hoop ik op meer verbinding. Voor sommigen zal dit thema nieuw zijn en anderen herkennen zichzelf erin. Mijn wens is dat er tussen die twee groepen een gesprek ontstaat, vanuit nieuwsgierigheid en interesse.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit? Heb je vaste rituelen of methoden?

Mijn proces bestaat vooral uit hardop denken en ideeën delen. Samen met mijn compagnon Daan van Bendegem (schrijver/acteur Who’s afraid of Oscar Wilde en mede artistiek leider van Compagnie Red Yellow & Blue) bespreken we alles wat in ons opkomt. We moedigen elkaar aan en associëren vrij door, zonder grenzen. Dat werkt ontzettend inspirerend.

Welke artiesten of makers moeten we volgens jou in de gaten houden?

Zeker filmregisseur Valerie Bisscheroux en actrices Anne-Chris Schulting en Sophie Höppener. Anne-Chris is een fantastische speler op het toneel, en Sophie weet altijd te boeien. Hun werk inspireert me en maakt dat ik zelf ook meteen weer op het podium wil staan.

Heb je tips op het gebied van film, kunst, boeken, theater of series?

Boek: Who’s afraid of Gender van Judith Butler
Theater: Weg met Eddy Bellegueule (weer te zien in de zomer!)
Serie: Somebody Somewhere

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

Met Compagnie Red Yellow & Blue staan we vanaf oktober 2025 in de theaters met onze nieuwe voorstelling Katwijk.

Meer info & tickets voor Who’s afraid of Oscar Wilde

Blijf altijd op de hoogte van ons programma