Winterwater - Door Feikes Huis/ Studio Figur/Rieks Swarte i.s.m. De Toneelmakerij - Groene Engel Skip to main content

Winterwater – Door Feikes Huis/ Studio Figur/Rieks Swarte i.s.m. De Toneelmakerij

Theater

Voor de onzichtbare, onhoorbare, maar onmisbare.

Het jonge figurentheatergezelschap Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelen de krachten voor een nieuwe beeldende voorstelling met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek. WINTERWATER is een voorstelling voor volwassenen en jongeren (vanaf 14 jaar), waarin het thema eenzaamheid invoelbaar gemaakt wordt.

Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) – een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie.

Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop.

Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur: ”Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb. De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien de wereld en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien.”

CREDITS
concept & regie: Noufri Bachdim
concept & vormgeving: Rieks Swarte
poppen: Pluck Venema, Rieks Swarte
scenario: Heleen Verburg
muziek: Sebastiaan Bax
dramaturgie: Pol Eggermont
spel; Pluck Venema, Tim Hammer, Nick Bos e.a.
kostuums: Vita Coenen
Naar de roman van Lex Paleaux.

 • Koop tickets
 • Entree
  € 19,00incl. servicekosten
 • Datum
  donderdag 1 februari
 • Locatie
  Cultuurpodium Groene Engel
 • Ruimte
  Zaal
 • Tijden
 • Aanvang
  20:30
 • Zaal open
  20:30

Blijf altijd op de hoogte van ons programma