Steen in mijn mond - Matzer - Groene Engel Skip to main content

Steen in mijn mond – Matzer

Theater

De steen in mijn mond is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de tweede wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Actrice Juul Vrijdag, bekend van de succesvolle voorstelling ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’, speelt de monoloog. De steen in mijn mond wordt geregisseerd door Madeleine Matzer.

Verlies, verwerking en vergeving
De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols – geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder – maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens.

Peer Wittenbols:
“Na het overlijden van mijn moeder in januari 2020 vonden we documenten over onze grootvader, die tijdens WO2 werd gearresteerd en naar een vernietigingskamp werd gedeporteerd. Mijn moeder vertelde ons zelden over die tijd, waarin ook haar oudste zus door de bezetter werd weggehaald. Ik had veel meer vragen dan die ik haar heb gesteld. Na haar overlijden besloot ik een toneelstuk te schrijven waarin ik haar verhaal zou reconstrueren. Dit deed ik op basis van stukken uit het familiearchief en gesprekken met familieleden. Door alle, dan nog ontbrekende, gaten en hiaten in het verhaal zelf te verzinnen wilde ik het verhaal van mijn moeder compleet maken.”

Credits
TEKST Peer wittenbols
REGIE Madeleine Matzer
SPEL Juul Vrijdag
MUZIEK EN COMPOSITIE Helge Slikker
SPEELDUUR: CA. 75 minuten

**Smaakt naar meer?
**
Met groot succes biedt Groene Engel al twaalf jaar op rij een Onbeperkt Theater Abonnement aan. Met dit abonnement kan je voordelig naar alle theatervoorstellingen voor volwassenen. Zo hoef je geen keuze te maken uit ons mooie, gevarieerde aanbod. Beleef theater van dichtbij en laat je verrassen door bekende én nieuwe professionele theatermakers!

 • Koop tickets
 • Entree
  € 20,00incl. servicekosten
 • Datum
  donderdag 26 september
 • Locatie
  Cultuurpodium Groene Engel
 • Ruimte
  Zaal
 • Tijden
 • Aanvang
  20:30
 • Zaal open
  20:30

Blijf altijd op de hoogte van ons programma