Remember Nick Drake
concert

Livemuziek met: Anne Soldaat + Emil Landman + Joris Dirks | Documentaire 'A Skin too Few'

Remember Nick Drake

Voorstelling met zitplaatsen.
De documentaire start om 20:00 uur
Livemuziekprogramma vanaf 21:00 uur.
Ticket is geldig voor beide voorstellingen.

Remember Nick Drake

Livemuziek met: Anne Soldaat + Emil Landman + Joris Dirks | Documentaire 'A Skin too Few'

Voorstelling met zitplaatsen.
De documentaire start om 20:00 uur
Livemuziekprogramma vanaf 21:00 uur.
Ticket is geldig voor beide voorstellingen.

Nick Drake (1948-1974)

25 november 2019 is het 45 jaar geleden dat singer-songwriter Nick Drake uit het leven stapte. Hij liet een repertoire na dat tot op de dag van vandaag nog altijd door veel muzikanten vertolkt wordt. Placebo bijvoorbeeld met Been Smoking Too Long (van Time of No Reply) op het album Teenage Angst, Day is Done (van Five Leaves Left) op het album Come Away With Me van Nora Jones of Clothes of Sand (van Made to Love Magic) op het album Aerocalexico van Calexico. Maar ook Swans, The Mars Volta, Tom Barman, Alexi Murdoch, Sebadoh, Damien Jurado en vele, vele anderen vertolkten zijn werk of werden erdoor beïnvloed. Ondanks zijn grote invloed inm de wereld van de popmuziek, hebben we in Nederland nog niet eerder een avond gezien rondom het werk van Nick Drake. Hoog tijd om daar 45 jaar na zijn dood verandering in te brengen!

A Skin Too Few: The Days of Nick Drake (2002)

Documentaire van Jeroen Berkvens | 48 min | Start 20:00 uur | NL ondertiteld

"Vanuit het perspectief van de popmuziek vormen de jaren zeventig het decennium van de beroemde drugsdoden, de jong gestorvenen die een prachtig lijk nalieten en een paar belangwekkende platen. Janis Joplin, Jim Morrison en Jimi Hendrix hadden het leven aangevallen met een bijna gewelddadige lust en energie en het leven kon het niet aan. Hun vroegtijdige dood katapulteerde hen van popsterrendom naar de status van tijdloos icoon.

Zo anders was het gesteld met Nick Drake. Niet alleen was zijn leven verre van spectaculair, ook zijn dood — hij overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd aan een waarschijnlijk onbedoelde overdosis antidepressiva — deed weinig stof opwaaien. Voor hem geen hysterische fans die nachtenlang op zijn graf huilden of dreigden zelfmoord te plegen om bij hun idool te zijn. Ten tijde van zijn overlijden was het werk van de Britse singer-songwriter slechts bekend in kleine kring. Hij had nooit opgetreden voor radio of televisie en de enige tour die hij ooit had ondernomen was voortijdig afgebroken. Van de drie albums die zijn discografie omvatte waren bij zijn leven niet meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Maar blijkbaar was dat genoeg. Muziekcritici zetten hem inmiddels al jaren steevast boven aan hun lijstje met all-time favorites. Popgrootheden als Paul Weller, Peter Buck van REM en Kate Bush roemen hem als grote invloed, zijn portret siert de omslag van gerenommeerde rockbladen als Rolling Stone, zijn muziek wordt veelvuldig gebruikt als filmsoundtrack en fans organiseren Nick Drake-parties. Ook filmmaker Jeroen Berkvens raakte onder invloed van het Drake-virus en maakte de documentaire A skin too few over het korte leven van deze beroemdste onbekende muzikant." (Bron: De Filmkrant 2011)

Livemuziek met: Anne Soldaat + Emil Landman + Joris Dirks

Start na de documentaire om 21:00 uur

Anne Soldaat
www.annesoldaat.com
Anne Soldaat speelde eerder met Yorick van Norden (Unsung Heroes) het nummer Pink Moon. Maar ook in zijn liedje Born To Perform verwijst hij naar Nick Drake:'"I dreamt I was like Freddy Mercury, but sure he was one of a kind. I can't lie, I can't fake, guess I'm more like Nick Drake - not the worst you can find.."

Emil Landman
www.emillandman.com
In de liedjes van Emil Landman hoor je soms een hint naar het werk van Nick Drake. Tevens schreef hij een instrumentaal stuk in de gitaar stijl van het album Pink Moon. Daarnaast vertelt hij vanavond graag over hoe een artiest als Nick Drake nog altijd muzikanten inspireert.

Joris Dirks
www.jorisdirks.bandcamp.com
Deze Bossche songwriter kennen we niet alleen van zijn solo project onder zijn eigen naam, maar ook van de band Moodswing en zijn bijdrage bij Agua de Annique van Anneke van Giersbergen. Met een stem als die van Jeff Buckley moet het werk van Nick Drake wel heel bijzonder klinken...!