Judas and the Black Messiah - Groene Engel Skip to main content

Judas and the Black Messiah

Film

Belangrijk! Je hebt een coronatoegangsbewijs nodig voor dit event. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd bent, of negatief getest bent of dat je eerder corona hebt gehad. Klik hier voor meer info.

Regie Shaka King // 2021 // 126 min.

Black Panther Party-leider Fred Hampton werd op 21-jarige leeftijd vermoord door de FBI. Zij dwongen de kleine crimineel William O’Neal hen te helpen om Hampton en de Black Panthers het zwijgen op te leggen. Maar ze konden niet verhinderen dat 50 jaar later zijn woorden nog steeds weerklinken… luider dan ooit.

Ik ben een revolutionair!

In 1968 wordt de jonge, charismatische activist Fred Hampton voorzitter van de afdelingIllinois van de Black PantherParty, een partij die een eind wil maken aan het politiegeweld en de moord op zwarten enstrijdtvoor vrijheidenzelfbepaling binnen de zwarte gemeenschap.

Hampton inspireert een hele generatie om in actie te komen tegenonderdrukking, waardoor hij door de regering, de FBI en de politie van Chicago als een bedreiging wordt gezien. Maar als de autoriteiten de revolutie de kop willen indrukken, zullen ze dat niet alleen van buitenaf moeten doen, maar ook van binnenuit. Daarom biedt de FBI William O’Neal een deal aan: als hij infiltreert in de Black Panthers en ze informatie over Hampton bezorgt, hoeft hij niet de gevangenis in. O’Neal neemt de deal aan.

O’Neal weet zich binnen de Black Panthers op te werken, maar leeft voortdurend in angst dat zijn bedrog zal worden ontdekt. Hij voelt zich aangetrokken door de vurige pleidooien van Hampton, maar kan uiteindelijk niet ontkomen aan zijn ultieme verraad.

Hoewel Fred Hampton jong aan z’n eind kwam, was zijn invloed blijvend. De regering zag de Black Panthers als een militante bedreiging voor de status-quo en trachtte in een tijd van toenemende burgerlijke onrust een bange bevolking van die leugen te overtuigen. De werkelijke situatie was anders. De Panthers verzorgden in binnensteden in heel Amerika gratis ontbijt voor kinderen, juridische diensten en lessen politieke bewustwording. Ook openden ze medische klinieken en deden ze onderzoek naar sikkelcelanemie. Het was Fred Hampton die in Chicago de kracht van een multiculturele eenheid voor een gemeenschappelijke zaak inzag en vervolgens de Rainbow Coalition oprichtte. Een bundeling van krachten met andere onderdrukte groepen in de stad om gezamenlijk te strijden voor gelijkheid en politieke empowerment.

 • Koop tickets
 • Entree
  9,00incl. servicekosten
 • Datum
  zondag 31 oktober
 • Locatie
  Cultuurpodium Groene Engel
 • Ruimte
  Zaal
 • Tijden
 • Aanvang
  20:30
 • Zaal open
  20:15

Blijf altijd op de hoogte van ons programma