Het Zuidelijk Toneel
theater

Achttien

Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel

Achttien

Achttien

Verjaardag zonder slingers

Je wordt achttien. Vanaf nu mag je alcohol drinken, autorijden, stemmen én je ouders hebben niets meer over je te zeggen. Tenminste, zo ziet het er ongeveer uit voor een verse achttienjarige die in Nederland is geboren. Maar als je hier als vluchteling in je eentje naartoe bent gekomen is de feestvreugde beperkter. Dan zijn er grofweg drie opties: een verblijfsvergunning, vertrekken of illegaliteit. 

Regisseur Bram Jansen en zijn team doen een poging om het systeem achter het migratievraagstuk in kaart te brengen. Ze spraken hiervoor met achttien mensen uit de ‘vluchtelingenketen’: van hulpverleners tot rechters, van maatjes tot sceptici en van statushouders tot jongeren die in illegaliteit leven. 

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken Bram Jansen en acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk de grenzen van empathie. Een cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. 

Geen links of rechts betoog. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld. 

Napraten over de voorstelling Achttien

Op 4 en 5 maart organiseert Stichting Thuis in Oss in samenwerking met Cultuurpodium Groene Engel in Oss een nabespreking over de voorstelling Achttien van het Zuidelijk Toneel. Tijdens de nabespreking krijgen bezoekers van de voorstelling de mogelijkheid om in gesprek te gaan met regisseur Bram Jansen, de acteurs uit de voorstelling en een aantal nieuwe Ossenaren. De nabespreking is gratis toegankelijk.

Op zoek naar de grenzen van empathie

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken ze de grenzen van empathie en gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. Een van de thema’s in de voorstelling is het ontstaan van de Stichting Thuis in Oss en haar rol in de gemeente Oss.

Een eerlijk en ongemakkelijk verhaal

Achttien is geen links of rechts betoog, geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld, aldus de makers. De voorstelling is momenteel door heel het land te zien en staat op 4 en 5 maart in het cultuurpodium in Oss. Voor de voorstelling op 4 maart zijn nog kaarten beschikbaar.

 

Zuidelijk Toneel
Zuidelijk Toneel