De Niemanders
concert

Met: Rocco (Donnerwetter) en Wout (Shaking Godspeed)

De Niemanders

De Niemanders

Met: Rocco (Donnerwetter) en Wout (Shaking Godspeed)

‘Wat zou er met je gebeurd zijn als je op cruciale momenten in je leven een andere kant was opgegaan en in de gevangenis was beland?’

Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt. De verschoppelingen, de misdadigers, de langgestraften. Gedetineerden.

Samen met – en geïnspireerd door – de inmates schrijven Rocco en Wout een uniek album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. Een ontmoeting en samenwerking tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. Samen zijn zij De Niemanders. 

De Niemanders

‘Je ziet het niet, de barsten onder kekke kapsels, de vouwen in iemands ruggengraat. Het leven biedt geen stippellijntjes, maar een spagaat tussen goed en kwaad. De ‘iemanders’ schijnen in glossy’s, op het platte beeld zo vermetel. De Niemanders wonen op de achterkant van hun cv, in een heksenketel.’

De aanleiding voor De Niemanders vond plaats in september 2018, toen Ostermann en Kemkens een band formeerden met vijf gedetineerden in een gevangenis. Ze speelden er drie concerten. Uit deze verrassend mooie samenwerking ontstond de wens voor een nog intenser vervolg: samen een plaat maken.

Rocco Ostermann, Wout Kemkens en de gedetineerden worden bij dit project gedreven door hun gezamenlijke fascinatie voor de keuzes die mensen bewust en onbewust nemen op de ‘crossroads’ in hun leven. De uitkomst is een album met songs geschreven in Nederlandse gevangenissen en een concertreeks binnen en buiten de muren.

In de liveshow van De Niemanders vormen de verhalen uit de Nederlandse gevangenissen de rode draad. De muziek stuitert van snelle (punk)rock naar swingende afrobeat en rootsy psychedelica en wordt live uitgevoerd door een vijfkoppige band bestaande uit Rocco Ostermann (Donnerwetter) - zang, gitaar | Wout Kemkens (Shaking Godspeed) - gitaar, zang | Jarno van Es (Kyteman orchestra, Zorita, Conjunto Papa Upa) – toetsen | Bram Knol (Kruidkoek, Jeaungu Macrooij) – drums | Erik Harbers (Automatic Sam, Marike Jager) - bas

Het eerste nummer ‘Die Ogen’ is geconstrueerd uit gesprekken met een jonge Amsterdamse gedetineerde: ‘Ik was een handelaar in dagdromen en verkocht mezelf een nachtmerrie’. ‘Het zwaarste lied eerst. We hebben lang gesproken met elkaar over welk nummer we als eerste wilden laten horen. Het songmateriaal stuitert van snelle punkrock naar afrobeat, maar we starten met ‘Die Ogen’ bij het begin: de beklemming en kilheid van de eerste dagen detentie. Opgetekend uit de mond van een jongen die dit op dat moment ook beleefde. Mijn luisteradvies is koptelefoon op en ogen dicht’, aldus Rocco.