lezing/debat

film + lezing

De laatste sociale advocaten

De laatste sociale advocaten

film + lezing

Film + lezing in samenwerking met Rechtswinkel Oss.

Let op: tickets zijn gratis, maar je moet wel een kaartje bestellen i.v.m. de beperkte capaciteit. Je kan een ticket bestellen door op de button 'bestel kaarten' te klikken.

Iedere burger in Nederland heeft recht op toegang tot de rechter. Als je geen advocaat kunt betalen, dan is er de door de overheid betaalde, ‘toegevoegde’ advocaat. Dit werk wordt gedaan door idealistische advocaten, die vooral mensen bijstaan die problemen hebben met de vele regels van de overheid, de uitkeringsinstanties, de belastingdienst… Al langere tijd wordt deze gefinancierde rechtsbijstand door de politiek te duur gevonden en wordt er steeds verder op bezuinigd. De huidige regering wil nu het hele stelsel afschaffen en de hulp van sociale advocaten vervangen door die van verzekeraars.

Tegen deze achtergrond brengt documentairemaker Ingeborg Jansen het werk van de advocaten van het Advokatenkollektief Rotterdam in beeld. Dit bureau van sociale advocaten staat al sinds de jaren ’70 vanuit overtuiging mensen bij die het niet breed hebben in hun conflicten met instanties. Hier is bij uitstek de gesubsidieerde rechtshulp in de praktijk te zien: aan de advocaten trekt een stroom aan mensen en problemen voorbij, die samen een caleidoscoop vormen van de ingrijpende conflicten waarmee met name mensen met weinig geld te maken kunnen krijgen.

Na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan o.a. regisseuse Ingeborg Jansen.