Amazing Grace
film

Regie: Alan Elliott en Sydney Pollack

Amazing Grace

Muziekdocumentaire over een spectaculair live-optreden van Aretha Franklin in 1972.

Amazing Grace

Regie: Alan Elliott en Sydney Pollack

Muziekdocumentaire over een spectaculair live-optreden van Aretha Franklin in 1972.

Muziekdocumentaire over een spectaculair live-optreden van Aretha Franklin. In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze legendarische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu.

In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op. Hollywoodregisseur Sidney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis. Ruim 40 jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en na wat juridische hobbels kon de film worden uitgebracht.

En het is het wachten meer dan waard geweest. Aretha Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in topvorm. De traditionele kerksetting, inclusief swingende dominee, geeft het geheel een bijzondere authenticiteit. In het publiek onder meer Rolling Stones zanger Mick Jagger die al snel niet meer op zijn stoel kon blijven zitten.     

Amazing Grace Amazing Grace Amazing Grace
DE VOLKSKRANT ★★★★ “Feelgood-documentaire over een totaal bezielde beleving van muziek” “Nodigt uit om uit de bioscoopstoel op te staan en mee te zingen, joelen en dansen”
NRC ★★★★ “Naast een enerverende concertfilm ook een monument voor (de invloed van de) zwarte cultuur.” “Beurtelings opzwepend en contemplatief.”