Allen tegen Allen
film

Allen tegen Allen

Allen tegen Allen

Allen tegen allen - Regisseur Luuk Bouwman
Door Bibliotheek Oss

Deze documentaire is gemaakt door oud-Ossenaar Luuk Bouwman. 

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens?

Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse Fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.  De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse Seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

Filmmaker Luuk Bouwman (1977) maakte eerder documentaires over de Eindhovense kunstenaar en muzikant Dick Verdult en de Osse LPF-lijsttrekker Fred Gijsbers die in Tsjechië een camping begon. Ook is hij bekend van de documentaire Donker Oss, over het roemruchte verleden van de stad. Voorafgaand aan de film is er een interview met hem.

Regisseur Luuk Bouwman is aanwezig op vrijdag 4 december voor een nagesprek.

 

‘Intrigerende, uiterst zorgvuldig gemaakte film’ – de Volkskrant ★★★★
Onmisbare docu over Nederlands fascisme’ – NRC ★★★★