De zaak Organon

vrijdag 5 januari 2018

De zaak Organon

boekpresentatie

Locatie: Zaal

aanvang 16:00u

Na een periode van groei die bijna een eeuw aanhield werd Organon – het succesvolle farmaceutische bedrijf uit Oss – in 2007 door AkzoNobel verkocht. Binnen een paar jaar tijd was de nieuwe eigenaar, de Amerikaanse farmaceut Schering-Plough, zelf overgenomen, en waren de onderzoeksafdelingen van Organon gesloten.
Hoe kon dit gebeuren? De auteurs van De zaak Organon laten zien hoe Organon van een kleine insulineproducent uitgroeide tot een internationaal farmaceutisch bedrijf – bekend van de meest gebruikte anticonceptiepil in de wereld. Organon slaagde er wonderwel in om tot het einde toe vernieuwend te blijven, maar ging ten onder aan de kortetermijntransacties die de financiële markten beheersen. Hoogwaardig onderzoek verdween, economische bedrijvigheid en werkgelegenheid gingen verloren.
De zaak Organon is een onthullende en essentiële bijdrage aan het debat over de slecht gereguleerde markt voor bedrijfsovernames, de rol van overheidsbeleid in tijden van mondialisering en de toekomst van de kenniseconomie in Europa.

Jack Burgers en Johan Heilbron, de schrijvers van De zaak Organon, zijn als hoogleraren sociologie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De andere sprekers tijdens deze boekpresentatie: Paul Brons, oud-voorzitter van de raad van commissarissen van Organon, Nicole van Straten, oud-voorzitter van de ondernemingsraad van Organon, en Wobine Buijs, de burgemeester van Oss.

‘Als in een klassieke tragedie gaat in De zaak Organon een sterk bedrijf en merk dat aan duizenden werkgelegenheid verschafte ten onder aan het kortetermijnwinstbejag van Amerikaanse multinationals en hun Nederlandse bondgenoten. Een absolute aanrader!’
Jan Luiten van Zanden, faculteitshoogleraar economische en sociale geschiedenis, Universiteit Utrecht

‘Dit fascinerende verhaal laat ons nadenken over het klemmende maatschappelijke probleem hoe we kennisintensieve innovatie kunnen combineren met een kapitalistische markteconomie, die weliswaar efficiency kan bevorderen, maar zonder oog voor de lange termijn. Drama en voedsel voor discussies over industriepolitiek!’
Piet Borst, oud-directeur van het Nederlands Kankerinstituut en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

De zaal is vanaf 15:30 uur open. De toegang is gratis; je hebt geen entreekaart nodig.
Loading flash content...


If you do not have Flash player installed, get the Flash Player to see this content.
X