DRUK

woensdag 28 maart 2018

DRUK

door: Job Leseman en Julia van Berkom

Locatie: Zaal

aanvang 20:00u

  • Normaal: € 2,50
Wij zijn diamanten. Hoewel, als je er van uitgaat dat wij allemaal van kool zijn - geen bloemkool of boerenkool, maar die vieze, zwarte kool- zouden we onder hoge druk in diamanten veranderen. Diamant is de hardste en waardevolste stof op de wereld, worden wij van een betere kwaliteit en krijgen wij dan ook een hogere waarde als mens? Presteren we dan beter en kunnen we dan ook tegen hardere stoten?
Druk speelt een belangrijke rol in de natuurkunde, in de wetenschap, maar ook op gebieden als sociologie en simpelweg in ons leven. In tegenstelling tot het leven, heeft de natuurkunde een simpele formule voor druk: p=F/A. De druk is de kracht, de “boosdoener”, gedeeld door de oppervlakte waar deze op werkt, de “verlichter” als het ware. De formule is echter heel zwart-wit, iets van klein naar groot, iets van “dit of dat”. Zou het mogelijk zijn een formule te maken voor iets wat alles behalve zwart of wit is, maar grijs of zelfs kleur? Als er in de natuurkunde een formule voor druk kan worden gemaakt, kan dan ook een formule worden opgesteld voor de druk die mensen in het leven ervaren? Wat voor factoren zouden er dan een rol spelen en in welke verhoudingen?
DRUK is een voorstelling gemaakt door Julia van Berkom en Job Leseman, twee eindexamenleerlingen van het Titus Brandsmalyceum in Oss. De energieke, goud eerlijke, multimediale voorstelling is een eindproduct van het profielwerkstuk van Job en Julia. Zij zijn de uitdaging aangegaan om een bètavak als natuurkunde te koppelen aan het vak Kunst Drama. Na een uitgebreid onderzoek waarin ze met een wetenschappelijk blik naar sociale druk bij middelbare scholieren hebben gekeken, is er een theaterstuk gemaakt over dit actuele onderwerp. Een thema dat veel mensen raakt, wordt hard maar luchtig gebracht in een korte zelfgemaakte tweemans voorstelling.

Loading flash content...


If you do not have Flash player installed, get the Flash Player to see this content.
X