Groene Engel

Groene Engel

In Oss is de Groene Engel als podium voor concerten, films en theater niet meer weg te denken. Het monumentale pand in het centrum is filmhuis, vlakke vloer theater én concertzaal in één. Naast de reguliere programmering initieert en organiseert Groene Engel ook buiten het pand culturele activiteiten zoals de festivals Come Out and Play, Buiten Spelen en de BuitenBios. Daarnaast zet Groene Engel zich samen met het Popkollektief in voor een levendige muzikantenscene in Oss en omgeving. Cultuurpodium Groene Engel is een zelfstandige stichting.

Nieuwsbrief | Huisregels | Verhuur zaal | Subsidiënten | Geschiedenis pand 
 

Nieuwsbrief
Abonneer je op onze nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten! Hiervoor maak je eenmalig een account aan. Vervolgens kun je aanvinken waarin je geïnteresseerd bent: film, theater en/of muziek. Als je al een account hebt, kun je op je account vinkje(s) aanzetten.Inloggen of een account aanmaken kan hier.

Huisregels
Hier vind je de huisregels van Groene Engel: Huisregels

Verhuur zaal
De zaal kan overdag gehuurd worden voor symposia, bijeenkomsten of bedrijfsfeesten, afhankelijk van de beschikbaarheid van de zaal en de activiteit. De mogelijkheid om de zaal ’s avonds te huren is beperkt omdat er bijna elke avond van de week al een reguliere voorstelling geboekt staat. Voor meer informatie over verhuur van de zaal kun je bellen met coördinator Oscar Jansen: 0412-638446.

Subsidiënten 
Cultuurpodium de Groene Engel ontvangt een structurele subsidie van de gemeente Oss. Daarnaast zijn het FPK (Fonds voor Podiumkunsten) en het BKKC (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur)  vaste subsidiepartners.

Geschiedenis pand in vogelvlucht
De Groene Engel is gevestigd in een pand dat dateert uit 1912. Het is gebouwd in de zogeheten Art-Deco stijl en werd in gebruik genomen door Anton Jurgens als hoofdkantoor voor zijn margarinefabriek Solo. Het bedrijf van Jurgens is de eerste in de wereld die margarine produceert op fabrieksniveau. Het tegelplateau dat nu nog te zien is in de hal herinnert aan de tijd dat Jurgens zaken deed in Europa, Azië en Afrika.

In die beginperiode wordt het pand in de volksmond al de Groene Engel genoemd. Er doen veel verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van deze bijnaam. De meest gebruikte is dat mevrouw Jurgens een botanische tuin onderhield die de Groene Engel werd genoemd. 
Het pand wordt door Jurgens in 1929 verlaten. Jurgens is samen met concurrent Van den Bergh onder de naam Unilever gaan werken en dat bedrijf vestigt zich in Rotterdam. Philips opent dan in het pand een kantoor en later betrekt ook het waterschap een deel van het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw gebruikt door de Duitsers als stationering van hun soldaten en voor de distributie van bonnen. In 1979 verlaat ook Philips het gebouw. Daarna worden er o.a. een speel-o-theek, het Internationaal Vrouwencentrum, de Volksuniversiteit en de Vrije Academie in ondergebracht. In 1999 wordt de Groene Engel in gebruik genomen als cultuurpodium.
 

Loading flash content...


If you do not have Flash player installed, get the Flash Player to see this content.
X